Acceptance & Commitment Training (ACT)

Eetgedrag veranderen met Acceptance & Commitment Training

 

Naast diëtist ben ik ook Acceptance and Commitment Training (ACT)-coach.
Hier lees je informatie over de achtergrond van Acceptance and Commitment Training (ACT), waar ik mijn begeleiding op baseer.

Ik kan begrijpen dat je de verwachting hebt dat, als je naar een diëtist gaat, het met name over eten gaat. Je zult het dan misschien wel gek vinden dat het bij mij in de consulten niet altijd over eten zal gaan, omdat ‘eten’ het probleem niet is. Het eten zelf doet niets. Het is de manier waarop we met ons eten omgaan waardoor we te weinig, te veel of de ‘verkeerde’ dingen gaan eten. Met alle consequenties van dien. Inmiddels laat onderzoek en ervaring zien dat alleen adviezen geven en jou vertellen wat je wel en niet moet eten, onvoldoende werkt om je eetgedrag aan te passen of te veranderen. Velen van ons weten immers wel wat gezond eten is, maar we doen het niet!

Als diëtist geef ik dus niet alleen voedingsadviezen, maar leer ik je met ACT vaardigheden om de dingen te doen die belangrijk zijn voor je, ondanks de hindernissen die op je pad terecht komen. We hebben allemaal vervelende gedachten, emoties, gevoelens of lichamelijke sensaties. De mens heeft zo’n 40 tot 60 duizend gedachten op een dag, waarvan 70% kritisch is. Dit was ons overlevingsmechanisme in de oertijd. We kunnen die kritische of negatieve gedachten dus niet voorkomen als dat in onze aard zit. Toch zijn we geneigd om te gaan vechten tegen die vervelende gedachten of gevoelens. Ik wil jou vaardigheden leren om te kunnen blijven accepteren dat je die negatieve gedachten hebt en ondanks dat, ook de dingen kan gaan doen die je graag wil doen.

En dit is niet makkelijk kan ik je zeggen, want als mens leven wij op de automatische piloot. We willen liever geen ongemak voelen en zijn dan geneigd te gaan vechten of vluchten.
Probeer jij ook controle te krijgen op die negatieve gedachten, gevoelens en overtuigingen waardoor je verstrikt raakt? Verstrikt in bijvoorbeeld emotie-eten, eetregels, eetbuien of zo min mogelijk eten?

Ook ik deed dat: toen ik een eetstoornis had vocht ik tegen een minderwaardigheidscomplex en een onzeker gevoel. Door ACT heb ik geleerd te accepteren dat er soms ongemak komt. Ongemak uit mijn eetstoornisverleden bijvoorbeeld en de gedachte niet goed genoeg te zijn of het beter moeten kunnen. Maar in plaats van te vechten tegen dit ongemak en in oude patronen te vervallen zoals mijn perfectionisme en onzekerheid, kan ik nu milder zijn naar mezelf en kan ik handelen naar mijn persoonlijke waarden, dus wat ik echt belangrijk vind.

Herken jij jezelf hierin en heb je al zoveel geprobeerd? Wil je het roer nu echt om gooien? Met ACT bied ik je tools om samen in kleine stappen te leren je gedrag te veranderen zodat jij de persoon kan zijn die je echt wil zijn. Door elke keer weer te oefenen = commitment (niet alleen tijdens het consult maar ook thuis), ga je ervaren hoe ACT jou kan helpen een bewuster en waardevoller leven te leiden.