Herken je onderstaande darmklachten?
- Last van buikpijn?
- Wisselende ontlasting?
- Vaak een opgeblazen gevoel en/of winderigheid?
- Bekend met een darmaandoening?
Of je nu last hebt van te harde ontlasting of juist te zachte, je ontlasting geeft aan of je darmen in balans zijn. Onze darmflora bestaat uit ontelbare darmbacteriën. Sommigen zijn heel nuttig en sommigen zijn juist schadelijk. Bij een gezonde darmflora is er een goede balans tussen de goede en slechte darmbacteriën. Wanneer juist de slechte en schadelijke darmbacteriën de overhand hebben ontstaan er darmklachten. We spreken dan van een verstoorde darmflora. Hierdoor kunnen klachten ontstaan zoals een opgeblazen gevoel, borrelingen in de buik, winderigheid of buikkrampen.
Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)
PDS komt bij veel mensen voor. Deze diagnose wordt gesteld wanneer uit verschillende onderzoeken geen duidelijke oorzaak voor je klachten gevonden is. Overige darmaandoeningen zijn daarmee uitgesloten. Leven met PDS kan voor veel mensen erg ongemakkelijk zijn. De klachten zijn soms onvoorspelbaar. Zo kan je de ene dag last hebben van obstipatie en heb je de andere dag weer last van diarree. Het kan soms zelfs je functioneren belemmeren doordat je geen kant op kan door de buikkrampen. Ook kan de schaamte voor bijvoorbeeld winderigheid je sociale contacten beïnvloeden. Vaak worden PDS-klachten versterkt door stress of een ongezonde leefstijl.
FODMAP’s
Het beperken van FODMAP’s is een wetenschappelijk bewezen aanpak om klachten te verminderen bij PDS. Meer dan 75% van de mensen met PDS en mensen met andere functionele darmklachten hebben hier baat bij. FODMAP is een afkorting voor een groep onverteerbare suikers (korte keten koolhydraten). Deze suikers worden onvoldoende opgenomen in de dunne darm. In de dikke darm ontstaat een fermentatieproces doordat bacteriën zich tegoed doen aan deze suikers. Hierbij komen gassen (waterstof en methaan) vrij en hierdoor ontstaan je klachten.
FODMAP dieet of – beperking
Door het volgen van een FODMAP dieet loop je het risico onvoldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Daarom is begeleiding van een gespecialiseerde diëtist erg belangrijk. Vaak helpt het al om enkele FODMAP’s te beperken in plaats van het gehele FODMAP dieet te volgen.
Het analyseren van jouw klachten
Wanneer jij je voeding en klachten bijhoudt, kan ik onderzoeken welke FODMAP’s mogelijk jouw darmklachten veroorzaken. Aan de hand van mijn analyse stel ik voor jou een persoonlijk voedingsadvies op. Hierbij hou ik mee rekening dat jij genoeg van alle voedingsstoffen binnenkrijgt en voldoende variatie in je voeding houdt. Daarnaast helpt ik met de herintroductie van één of meerdere FODMAP-groep(en) na de testperiode.
Mijn rol als diëtist
Als ervaringsdeskundige en gespecialiseerde diëtist, bied ik begeleiding bij darmklachten zoals het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) of darmaandoeningen zoals Coeliakie, ziekte van Crohn of Colitis ulcerosa.
In mijn begeleiding kijk ik niet alleen naar voeding. Ik hou ook rekening met andere factoren die invloed hebben op jouw darmklachten. Gezonde voeding en leefstijl is uiteraard belangrijk, maar stressreductie, voldoende ontspanning en medicatie spelen ook een grote rol bij jouw darmklachten. Ik kijk dus naar het totale plaatje en geef vervolgens persoonlijk voedingsadvies en praktische tips om jouw klachten te verminderen. Doordat jij meer inzicht krijgt in oorzaak van jouw klachten, help ik jou ook op langere termijn klachtenvrij te zijn.
Maak vandaag nog een afspraak voor een intakegesprek!