Maagklachten

Maagklachten

Heb je last van maagklachten zoals oprispingen of brandend maagzuur? Of krijg je last van je maag na het eten? Lig je wakker omdat je maag begint op te spelen in de nacht? Of heeft een arts een maagaandoening bij jou geconstateerd?

Wanneer je last van je maag hebt, geeft dit een ongemakkelijk gevoel. Je kan je hierdoor misselijk voelen of zelfs last hebben van overgeven. Het staat vaak het eten in de weg, omdat je je te beroerd voelt hiervoor. Hierdoor kan er zelfs sprake zijn van ondervoeding, omdat je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt.

Brandend maagzuur (ook wel zuurbranden)
Een van de veel voorkomende maagklachten is brandend maagzuur (medische term: reflux). Hierbij vloeit de zure maagsap vanuit je maag terug naar je slokdarm, waardoor je een brandend gevoel krijgt ter hoogte van je borst. Ook kan dit gepaard gaan met druk op de borst of een versneld hartritme. De maag gebruikt de zure maagsap om grote brokken voedsel af te breken tot kleine deeltjes, zodat deze kleine deeltjes opgenomen kunnen worden in de dunne darm. De maag is het enige orgaan dat gemaakt is voor de zure maagsap. Wanneer deze maagsap terugvloeit naar de slokdarm, kan dit op den duur de slokdarm beschadigen. Er kan zelfs een slokdarmontsteking ontstaan.

Maagklachten, zoals brandend maagzuur, kunnen diverse oorzaken hebben zoals  overgewicht, een ongezond eetpatroon, onvoldoende beweging of een overgevoelige reactie op voeding. Ook kan dit voorkomen wanneer je bepaalde medicijnen gebruikt of het Prikkelbare Darm Syndroom hebt. Alcohol en roken zijn twee belangrijke “no go’s” als het om maagklachten gaat.

Mijn rol als diëtist
Als gespecialiseerde diëtist begeleid ik bij maagklachten zoals brandend maagzuur (eventueel veroorzaakt door een middenrifbreuk), maagzweer of (chronische) maagslijmvliesontsteking.

Om jou te kunnen helpen jouw maagklachten te verminderen, is het voor mij belangrijk een goed beeld te krijgen van jouw voedingsinname en leefstijl. Daarnaast bespreken we of andere gezondheidsklachten mogelijk van invloed zijn en welke medicatie je gebruikt. Samen met de dieetadviezen bespreek ik ook leefstijladviezen zoals beweging en stress. Ik help jou meer inzicht te krijgen in de oorzaak van jouw klachten, zodat jij op langere termijn klachtenvrij kan zijn.

Maak vandaag nog een afspraak voor een intakegesprek!

 

maagproblemen

maagproblemen