- Ben je de hele dag bezig met gezond eten?
- Vermijd je voeding die volgens jou ongezond zijn?
- Vind je het (moeten) eten van ongezonde voeding eng?
- Heb je hierdoor een eenzijdig eetpatroon?
- Vind je het lastig om met anderen te eten als je geen controle hebt over wat er gegeten wordt?
Dit zijn kenmerken van Orthorexia Nervosa: hierbij is er sprake van een obsessie voor gezond eten, waarbij veel voedingsmiddelen worden vermeden omdat deze minder gezond lijken te zijn. Orthorexia Nervosa is niet officieel erkend als een eetstoornis, maar is vaak onderdeel van een andere eetstoornis. Zo kan door het vermijden van voeding een gebrek aan voedingsstoffen ontstaan met ondervoeding en ondergewicht als gevolg. Er is vaak ook sprake van een vermijdende/restrictieve voedselinname stoornis (ARFID).
Wanneer dan een angst ontstaat om aan te komen, is er sprake van Anorexia Nervosa. Door alleen maar gezond te eten, kan het ook gebeuren dat er momenten van controleverlies ontstaan. Op zo’n moment kunnen eetbuien ontstaan waarbij juist ongezonde producten gegeten worden. Als de eetbuien dan gecompenseerd worden door braken, laxeren of overmatig bewegen, is er sprake van Boulimia Nervosa.
Gevolgen van Orthorexia Nervosa
Vaak wordt bij Orthorexia Nervosa producten met vetten, koolhydraten en eiwitten vermeden waardoor je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit kan tot ondervoeding en ondergewicht leiden en uiteindelijk dezelfde gevolgen hebben als bij Anorexia Nervosa. Wanneer er sprake is van eetbuien en compensatiegedrag, zijn de gevolgen vergelijkbaar met Boulimia Nervosa. Door steeds bezig te zijn met het vermijden van voeding, wordt het steeds lastiger voor je om met anderen te eten. Net zoals bij een vermijdende/restrictieve voedselinname stoornis (ARFID) kan dit er toe leiden dat je je steeds vaker gaat afzonderen en “nee” zegt tegen etentjes en andere sociale aangelegenheden.
Mijn rol als diëtist
Als gespecialiseerde diëtist in eetstoornissen help ik jou inzicht te krijgen in je eetgedrag en
te begrijpen hoe een gezonde uitgebalanceerd eetpatroon eruitziet. Ik leer jou om meer variatie aan te brengen in je eetpatroon. Dit doen we met kleine haalbare stapjes waar jij je goed bij voelt. Zo help ik jou naar een fijne relatie met eten en meer balans in je eetpatroon. Wanneer er sprake is van een onderliggende eetstoornis, vind ik het belangrijk om samen te werken met een psycholoog, zodat jij met gespecialiseerde hulp je eetstoornis kan overwinnen.