Werkwijze

Voordat de eerste afspraak gemaakt wordt, vind ik het belangrijk om van tevoren kort telefonisch contact met elkaar te hebben. In dit korte gesprek bespreken we globaal de hulpvraag en waar en wanneer de eerste afspraak zal plaatsvinden. Dit kan op de praktijk , maar ook via een telefonisch consult of een videoconsult. Wanneer het niet mogelijk is om op de praktijk te komen, kan ik ook op huisbezoek komen.

Het intake gesprek

Het eerste gesprek, het intakegesprek, is bedoeld als een eerste kennismaking. Ik probeer in dit gesprek een compleet beeld te krijgen van jouw persoonlijke situatie waaronder je medische achtergrond, je fysieke en mentale klachten, je leefstijl en je eet- en beweegpatroon. Daarnaast bespreken we uitvoerig je doelen en wensen. Indien nodig en wenselijk meten we je lichaamssamenstelling met de InBody weegschaal. Ook lengte en buikomvang meten hoort hierbij. Aan het einde van het intakegesprek bespreken we samen de vervolgstappen.

Na het intakegesprek analyseer ik de voedingsbehoefte om te bepalen welke voedingsstoffen je voldoende binnenkrijgt en waar nog verbetering in zit. Bij aanschaf van een pakket, stel ik een voorbeeldmenu op die aansluit op jouw persoonlijke behoeften en eetpatroon. Het voorbeeldmenu ontvang je na het intakegesprek per e-mail of via de post.

Indien gewenst, stuur ik je huisarts of andere behandelaar een kort verslag van ons gesprek.

Het vervolgconsult

In de vervolgconsulten geven we invulling aan de vervolgstappen. Dit is afhankelijk van je hulpvraag. Bij maag-darmproblemen is het belangrijk je eet- en klachtenpatroon uitgebreid te analyseren. Hiervoor zal je een eet- en klachtendagboek moeten bijhouden. Dit bespreken we tijdens het eerste vervolgconsult en hieruit volgen mijn adviezen. Ook bij eetstoornissen en eetproblemen is het bijhouden van een eetdagboek vaak nuttig. Dit zal dan een ander soort eetdagboek worden, waarbij je stil staat bij de gedachten en gevoelens die opkomen rondom je eetmomenten. Ook kunnen we tijdens de vervolgconsulten opdrachten bespreken, die je thuis kunt doen.

Wanneer er sprake is van ondervoeding als gevolg van ongewenst gewichtsverlies of een aandoening (anders dan een eetstoornis), bespreken we met name praktische adviezen om de voedingsinname te verbeteren. Ook bespreken we de eventuele inzet van medische voeding.

Ik stem mijn adviezen altijd af op jouw persoonlijke voorkeuren en help jou in kleine stapjes je doelen te bereiken. Ook als het even tegenzit, help ik jou je obstakels te overwinnen. Door meer inzicht te krijgen in je eigen valkuilen, help ik jou hier sterker uit te komen.

Zo help ik jou de juiste balans te vinden!

Meer informatie over de duur van het intakegesprek en vervolgconsulten vind je hier.