Pastinaaksoep

In het weekend soep met brood, een echte Hollandse gewoonte. Wil je het voor jezelf makkelijk maken, maar kies liever niet voor die enorm zoute kant- en klare soepen? Met dit recept heb je een heerlijke soep zonder al teveel poespas.

Ingrediënten voor twee personen:

  • 400 gram pastinaak
  • 250 gram kastanjechampignons (of oesterzwammen als je het FODMAP-arm wil houden)
  • 800 ml groentebouillon met minder zout of natriumarm
  • 1 teentje knoflook
  • 3 eetlepels olijfolie (of knoflookolie als je niet tegen knoflook kan)
  • 4 takjes tijm
  • 2 eetlepels 30+ geraspte kaas
  • Evt. snufje peper naar smaak

Bereidingswijze:

  1. Schil de pastinaak en snijd in stukken
  2. Verhit 2 eetlepels olie in een soeppan en fruit de knoflook 1 minuut (of giet alleen de knoflookolie in de pan)
  3. Voeg de pastinaak vervolgens toe en bak 2 minuten mee
  4. Schenk de bouillon in de pan en breng het geheel aan de kook. Laat de pan op middelhoog vuur voor 10 minuten staan
  5. Borstel de champignons of oesterzwammen schoon en snijd in kwarten (oesterzwammen kunnen door de helft gesneden worden)
  6. Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan en bak de champignons 5 minuten op middelhoog vuur
  7. Rits van 1 takje de blaadjes tijm door de champignons tijdens het bakken
  8. Rits 1 takje tijm door de soep
  9. Pureer de soep met een staafmixer en breng eventueel op smaak met een snufje zwarte peper
  10. Verdeel de soep over 2 kommen. Voeg hieraan de champignons aan toe en garneer de soep met 1 eetlepel geraspte kaas en 1 takje tijm.

Eet smakelijk!