Risotto met spinazie

Waan jezelf in Italië met dit heerlijke risottogerecht.  Helemaal niet moeilijk om te maken, maar goede risotto heeft vooral tijd en liefde nodig. Een heerlijk recept voor op een vrije dag om even lekker te gaan kokkerellen!

Ingrediënten voor twee personen:

  • 150-200 gram risottorijst
  • 400 gram verse spinazie
  • 125 gram magere spekblokjes
  • 100 gram wortel
  • Halve liter bouillon met minder zout
  • 50 ml plantaardige room
  • 2 eetlepels pompoenpitten
  • 1 eetlepel gedroogde tijm
  • 2 eetlepels knoflookolie (op basis van knoflookaroma)*

Bereidingswijze:

  1. Rooster in enkele minuten de pompoenpitten in een middelgrote pan met dikke bodem zonder olie.
  2. Bak de magere spekblokjes daarna in dezelfde pan zonder olie totdat ze bruin en krokant zijn.
  3. Laat de spekblokjes in een keukenpapier uitlekken.
  4. Snijd de wortels in stukjes van 1 cm en bak ze op middelhoog vuur in een 1/2 eetlepel knoflookolie voor enkele minuten in de pan waar je de spekblokjes in hebt gebakken.
  5. Voeg hier de tijm aan toe.
  6. Maak de bouillon ondertussen klaar.
  7. Voeg nog 1 eetlepel knoflookolie toe aan de pan met wortel en voeg vervolgens de risottorijst eraan toe.
  8. Bak de risotto 2-3 minuten op middelhoog vuur, zorg daarbij dat alle rijstkorrels bedekt zijn met een laagje olie en mooi glazig worden.
  9. Giet vervolgens een scheut bouillon toe aan de risotto en roer voorzichtig de risotto om. Giet steeds weer een scheut bouillon erbij wanneer de bouillon in de pan bijna is opgenomen. Doe dit totdat alle bouillon is opgenomen.
    Tip: roer de risotto steeds dezelfde kant op. Door te roeren komt de zetmeel aan de buitenkant van de rijst los en wordt de bouillon opgenomen. Wanneer je teveel of te hard roert, beschadig je de zetmeel teveel en verliest de risotto zijn bite.
  10. Proef of de risotto beetgaar is én die kleine stevige bite van binnen heeft.
  11. Giet de plantaardige room aan de risotto toe en roer de risotto weer om totdat het een mooi romig geheel is geworden.
  12. Zet het vuur uit en laat de risotto voor 1 minuut in de pan staan.
  13. Doe vervolgens een 1/2 eetlepel knoflookolie in een wok en wok de spinazie in een paar minuten om.
  14. Schep de risotto in twee diepe borden, voeg hier de spinazie en spekjes aan toe en garneer het gerecht met de pompoenpitten.

Buon Appetito!

* Kook je liever met verse knoflook, gebruik dan olijfolie en bak de knoflook met de wortels mee