De tortilla de patatas of Spaanse tortilla is een écht Spaans gerecht en is heel makkelijk te maken. Je kunt het zowel koud als warm eten: bijvoorbeeld voor de lunch of als avondmaaltijd. Voor de grotere eters raad ik aan er een lekkere volkoren baguette bij te nemen.
Ingrediënten voor 2 personen:
- 1 rode ui
- 1 grote paprika
- 100 gram veldsla
- 200 gram zoete aardappel (evt. blokjes uit de diepvries)
- 4 eieren
- 2 eetlepels witte kaasblokjes met kruiden (uit een pot)
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel knoflookolie
- 50 ml balsamicoazijn
- 1 eetlepel honing
- 1 eetlepel korianderzaad
- 1 eetlepel Mediterrane kruiden
Bereidingswijze:
- Snijd de ui en paprika in blokjes en hou ze apart
- Verwarm de balsamicoazijn met de honing en korianderzaad totdat de honing goed gesmolten is (laat het niet koken!)
- Schenk het over in een kom en voeg de ui erbij, laat het vervolgens afkoelen
Gebruik je zoete aardappelblokjes uit de diepvries, dan kan je stap 4 t/m 6 overslaan - Verwarm de oven voor op 200 graden
- Schil de zoete aardappel en snijd het in blokjes van 1 cm
- Rooster de zoete aardappelblokjes voor 15 minuten op een met bakpapier beklede plaat
- Doe vervolgens de olijfolie en knoflookolie in een pan met een dikke bodem waar ook een deksel op past
- Giet de marinade van de ui over in een afsluitbaar potje (de basis voor een balsamicodressing)
- Fruit de ui en paprika voor 3 minuten op middelhoog vuur
- Bak de zoete aardappel voor 5 minuten mee
- Kluts de eieren, voeg daaraan de Mediterrane kruiden toe en schenk het eiermengsel in de pan. Zorg dat alles mooi verdeeld is
- Zet de deksel op de pan en laat het voor 5 minuten op een iets lager vuur garen
- Voeg de witte kaasblokjes met kruiden toe en laat het vervolgens weer 5 minuten garen met de deksel op de pan totdat het bovenop niet meer vloeibaar is
- Haal de deksel van de pan en leg een groot plat bord op de pan, keer nu de pan om zodat de tortilla op het bord komt te liggen. Gebruik een tweede bord om de tortilla om te keren zodat de witte kaasblokjes bovenaan liggen
- Voeg 1 eetlepel olijfolie toe aan de basis voor een balsamicodressing en schud het mengsel
- Besprenkel de veldsla met de balsamicodressing en leg deze over de tortilla heen
Buen apetito!
Tip: gebruik de balsamicodressing voor in een salade on the side. Bijvoorbeeld lekker met cherrytomaatjes en komkommer.