Wil je graag wat vaker vegetarisch eten, maar weet je niet goed hoe je dit doet zonder de kant-en-klare vleesvervangers uit de supermarkt?

Hieronder leg ik uit hoe je tempeh voorbereid, op smaak brengt en bakt:

  1. Leg een plak van 200 gram tempeh op een snijplank en snijd het horizontaal door midden
  2. Houd de plakken op elkaar en snijd het geheel in 4 gelijke delen
  3. Snijd nu de tempeh langs de korte kant in dunne plakjes van 1/2 cm dik

 

 

 

 

 

 

Ingrediënten voor de marinade voor 200 gram tempeh (= voor 2 personen):

  • 5 theelepels ketjap marinade (kies een merk met < 10 gram zout per 100 gram, bijvoorbeeld Inproba of Jumbo eigen merk)
  • 2 theelepels natriumarme sojasaus
  • 2 theelepels oestersaus
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 theelepel chilipeper
  • 2 theelepels sesamzaad

Meng alle ingrediënten door elkaar tot één gladde massa en voeg de sesamzaad als laatst toe. Schenk de marinade over de stukjes tempeh en laat het voor minstens 30 minuten marineren (het lekkerst is om het een nachtje in de koelkast te laten staan).

 

 

 

 

 

 

 

Het bakken:

  1. Gebruik een wokpan en doe hier 2 eetlepels olie in
  2. Zet het vuur op de hoogste stand en laat de olie goed heet worden
  3. Roerbak de tempeh vervolgens 2 minuten op de hoogste stand (goed in beweging houden)
  4. Wanneer je een donker randje om de tempeh ziet ontstaan, zet je het vuur 1 standje lager en roerbak je de tempeh nog voor 3-4 minuten totdat ze goudbruin zijn
  5. Doe vervolgens de groente erbij en roerbak verder tot de groente gaar is (hou 250 gram groente per persoon aan)

Lekker met zilvervliesrijst, volkoren basmatirijst of volkoren noedels!