Van origine wordt pasta carbonara gemaakt van spek, kaas en ei. Wil je vaker voor plantaardig eten kiezen, dan denk je dus niet snel aan pasta carbonara. Met dit recept heb je een heerlijk veganistisch pasta carbonara-gerecht. Het gerecht zelf bevat niet veel groente, net zoals het originele gerecht, dus maak er een lekker bord salade bij voor de aanvulling van je groente-inname.
Ingrediënten voor 2 personen:
- 150 gram ongekookte volkoren pasta of spaghetti
- 100 gram tofu
- 6 zongedroogde tomaten
- 10 zoete olijven
- 100 ml sojaroom
- 2 eetlepels knoflookolie
- 2 eetlepels Italiaanse kruiden
- 2 eetlepels gerookte paprikapoeder
- een beetje basilicum voor de garnering (vers of uit de diepvries)
- peper naar smaak
Bereidingswijze:
- Meng de knoflookolie met de gerookte paprikapoeder, 1 eetlepel Italiaanse kruiden en peper naar smaak in een kom
- Snijd de tofu in dunne reepjes van een halve centimeter dik
- Laat de tofureepjes nu 10 minuten marineren in de oliemengsel, roer om de paar minuten even om zodat alles goed in de tofu trekt
- Kook ondertussen de pasta volgens bereidingswijze
- Snijd de zongedroogde tomaten in dunne reepjes en halveer de olijven
- Na 10 minuten marineren kan je de tofureepjes bakken: verhit een braadpan of wok tot het goed heet is en doe vervolgens de gehele inhoud van de kom in de pan. Bak de vegetarische spekreepjes al omscheppend op hoog vuur in 10 minuten bruin en knapperig
- Voeg in het laatste minuut de zongedroogde tomaten en olijven aan de spekreepjes toe
- Zet na 10 minuten het vuur zacht en voeg de sojaroom en 1 eetlepel Italiaanse kruiden toe. Laat het geheel warm worden, maar laat het niet koken
- Schep het gerecht in een diep bord en garneer het bord met basilicum
Buon Appetito!