Vegan rendang

Rendang is van oorsprong een vleesgerecht uit Indonesië dat veel gegeten wordt bij bij feestelijke gelegenheden, zoals een huwelijksfeest. Het vlees wordt langzaam in kokosmelk en kruiden gekookt en gegeten met witte rijst of kleefrijst (longtong).

In dit recept gebruik ik geen vlees, maar jackfruit, een inheemse vrucht dat o.a. in de oerwouden van Indonesië voorkomt. Het vruchtvlees is heel vlezig en draderig, waardoor het culinair gezien geschikt is als “nepvlees”.  Ook neemt het vruchtvlees veel smaak op. Hierdoor kun je het goed kruiden en marineren. Eén kanttekening: de voedingswaarde komt niet overeen met vlees, want jackfruit bevat relatief weinig eiwitten en B-vitamines. Wel is jackfruit vezelrijk. Om ervoor te zorgen dat dit gerecht toch eiwitten bevat, is de kruidenpasta van cashewnoten gemaakt en wordt bij de rendang volkoren basmatirijst geserveerd.

Ingrediënten voor 2 personen (als de rendang als hoofdgerecht wordt gegeten) of 3 personen (als de rendang als bijgerecht wordt gegeten):

  • 150 gram volkoren basmatirijst of zilvervliesrijst
  • 400-500 gram Indonesische of Aziatische wokgroente
  • 1 blik Fairtrade Original Young jackfruit
  • 1 sjalot
  • 1 stengel citroengras
  • 1 teen knoflook
  • 2 handjes (50 gram) ongezouten cashewnoten
  • 1 theelepel gemalen kurkuma
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gemalen kardemom
  • 1 1theelepel gemalen korianderzaad
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 kruidnagel
  • 1 theelepel chili
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 2 eetlepels knoflookolie
  • 200 ml kokosmelk
  • 75 ml kraanwater
  • Koriander om naar smaak toe te voegen (vers of uit de diepvries is het lekkerst)

Bereidingswijze:

  1. Snijd het droge stuk van het citroengras er af en bewaar deze. Snijd het onderste dikke en zachtere deel van het citroengras in grove stukken
  2. Snijd ook de sjalot in grove stukken
  3. Doe de stukken citroengras en sjalot samen met de knoflook, de cashewnoten en de kruiden in een keukenmachine en pureer het geheel tot een pasta
  4. Spoel de jackfruit af in een zeef en laat het goed uitlekken. Ontdoe de jackfruit dan van de harde ogen in de stukken en snijd de stukken grof in de lengte
  5. Verhit 1 eetlepel knoflookolie in een wok en bak de kruidenpasta in 5 minuten op middelhoog vuur
  6. Bak daarna de jackfruit voor 2 minuten mee met de kruidenpasta
  7. Voeg de kokosmelk, de ketjap manis en het water aan het geheel toe en roer goed door
  8. Voeg ook de droge stengels van het citroengras aan het gerecht toe en stoof het voor 45 minuten lang met de deksel op de pan
  9. Kook de rijst volgens de bereidingswijze, giet vervolgens af en laat het in de pan nastomen
  10. Verhit 1 eetlepel knoflookolie in een pan en roerbak de wokgroente voor 5 minuten
  11. Verwijder na de 45 minuten stooftijd de stengels van het citroengras
  12. Serveer de rendang met de rijst en wokgroente en voeg naar smaak de koriander eraan toe

Selamat makan!