In de Allerhande vond ik een recept voor een Britse cottage pie. Dit recept heb ik aangepast naar een vegetarische en gezonder variant.
De naam cottage pie is een verwijzing naar de cottage waarin de armen woonden (cottagebewoners). Zij maakten het gerecht van vleesresten. Nu behoort de cottage pie tot de standaardgerechten in Engelse en Ierse pubs.
Ingrediënten voor 4 personen:
- 1 kg kant-en-klare stamppotaardappelen
- 300-400 gram vegetarisch gehakt verrijkt met ijzer
- 400 gram (koel)verse snijbonen
- 2 uien
- 250 gram champignons
- 2 eetlepel Franse mosterd
- 100 gram geraspte 30+ kaas
- 4 eetlepels vloeibare bak & braad
- Snufje peper naar smaak
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Kook de aardappelen volgens de kooktijd op de zak
- Kook de snijbonen voor 10 minuten lang
- Snijd de uien in halve ringen en bak deze met 1 eetlepel vloeibare bak & braad in een koekenpan
- Voeg vervolgens het gehakt toe en bak deze volgens de aangegeven bereidingstijd mee
- Maak ondertussen de champignons schoon met een keukenpapier of champignonborsteltje en snijd ze in kwarten. Bak de champignons enkele minuten mee
- Voeg de mosterd toe aan het vegetarische gehaktmengsel en breng eventueel op smaak met peper
- Giet de snijbonen af en laat deze uitlekken
- Giet de aardappelen af en vang 150 ml kookvocht op. Stamp de aardappelen tot een puree met 2 eetlepels vloeibare bak & braad en het opgevangen kookvocht. Meng de helft van de geraspte kaas er door
- Vet een ovenschaal in met 1 eetlepel vloeibare bak & braad en vul de ovenschaal met allereerst het vegetarische gehaktmengsel, vervolgens de snijbonen en als laatst de aardappelpuree. Strijk de aardappelpuree goed glad en bestrooi de rest van de geraspte kaas erover
- Bak de cottage pie in 20 minuten goudbruin
Enjoy your meal!