Waan jezelf in Toscane met deze heerlijke lasagne met palmkool en broccoli! Palmkool is het zusje van de boerenkool en afkomstig uit Toscane, waar het veel gegeten werd in de minestronesoep. In Italië noemen ze de kool Cavolo Nero vanwege de donkere kleur van het blad (nero = zwart). Palmkool is erg voedzaam en heeft een zeer korte bereiding nodig, waardoor het een lekkere bite heeft. Deze lasagne is erg makkelijk te maken én lactosevrij, FODMAP-arm en veganistisch. Met deze lasagne zit je dus gebakken!
Ingrediënten voor vier personen:
- 1 palmkool
- 1 kleine broccoli
- 1 bosui (alleen groene gedeelte)
- 400 gram champignons uit blik
- 200 gram haver fraiche
- 200 gram haverspread of vegan roomkaas
- 100 gram veganistische geraspte kaas
- 4-6 (glutenvrije) lasagnebladen
- 2 eetlepels knoflookolie
- 1 eetlepel olijfolie
- 2 eetlepels tijm (vers of gedroogd)
- Peper naar smaak
Bereidingswijze:
- Warm de oven voor op 180 graden.
- Was de palmkool en snij 1 cm van de onderkant af. Rits vervolgens de koolbladeren van de harde nerf af.
- Kook de koolbladeren in circa één minuut en snijd de bladeren vervolgens grof.
- Snijd de broccoliroosjes van de steel af en snijd de bosui in ringen
- Snijd de champignons uit blik door de helft.
- Neem een grote wokpan en doe hierin de knoflookolie tot deze heet is, doe vervolgens de bosui, broccoli en champignons erbij.
- Wok voor 4 minuten, voeg vervolgens de palmkool, tijm en peper naar smaak toe en wok nog voor 1 minuut mee.
- Voeg nu de haver fraiche en de veganistische roomkaas of haverspread aan de groenten toe en roer tot het een gladde saus is geworden.
- Neem een ovenschaal en bestrijk deze met de olijfolie.
- Schep een beetje roomsaus uit de pan en bedek de bodem van de ovenschaal hiermee.
- Leg 2 (glutenvrije) lasagnebladen op de bodem en schep vervolgens de 1/3 tot 1/2 deel van de groente met roomsaus erover totdat de lasagnebladen bedekt zijn. Leg vervolgens opnieuw 2 lasagnebladen neer en bedek deze opnieuw met de groente en roomsaus. Wanneer je voldoende groente en roomsaus over hebt, kan je nog een 3e laag leggen.
- Bestrooi de lasagne met de veganistische geraspte kaas en bak de lasagne in 30 minuten goudbruin en gaar.
Buon Appetito!